Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!

De beste ACT boeken

beste act boeken

 

Wat is ACT nou precies? 

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het verminderen van psychologisch lijden en het vergroten van het geestelijk welzijn. Het doel van ACT is om mensen te leren zich te richten op wat ze écht belangrijk vinden in het leven en tegelijkertijd flexibeler te reageren op moeilijke gedachten, gevoelens en situaties.

 

Gecertificeerde therapeuten die werken met ACT, geven cliënten hulp bij het ontwikkelen van hun psychologische flexibiliteit door middel van een aantal technieken. Door het trainen van deze vaardigheden, kunnen cliënten in staat zijn om hun problemen effectiever te hanteren en beter te functioneren in hun dagelijkse leven.

 

Uitgeverij THEMA heeft een ruim aanbod van boeken en waaiers, met verschillende invalshoeken gebaseerd op de ACT methode. Geschreven voor en door erkende psychologen, therapeuten en trainers binnen het vakgebied. De bestellers How to ACT en ACT in groepen zijn speciaal geschreven voor professionals die werken met ACT. Onlangs zijn ook de nieuwe Act & Creativiteit en Het ACT basisboek verschenen. 

ACT boeken voor therapeuten

ACT richt zich op zes kernprocessen:

Acceptatie: het omarmen van moeilijke gevoelens en gedachten als een normaal onderdeel van het menselijk bestaan.

Mindfulness: het in het moment bewust zijn van wat er gebeurt zonder te oordelen.

Waarden: het bepalen van persoonlijke waarden en doelen die leiden tot een vervullend leven.

Defusie: het loskoppelen van negatieve gedachten van hun impact op het gedrag.

Commitment: het nemen van actie om waarden te realiseren, ondanks de bijbehorende uitdagingen.

Zelf als Context: het verhelderen en vergroten van het begrip van het zelf, zodat men beter in staat is om uitdagende omstandigheden te overwinnen.

Mindfulness-technieken

ACT moedigt mensen aan om hun negatieve emoties en gedachten te accepteren in plaats van te vechten tegen hoe ze zich voelen. Dit wordt gedaan door middel van mindfulness-technieken, die mensen in staat stellen om zich bewust te worden van hun innerlijke ervaringen, zonder zichzelf te veroordelen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van rust en kalmte, zelfs als er negatieve gedachten en emoties zijn.

 

Op zoek naar een praktisch overzicht van de belangrijkste mindfulness-oefeningen? Bekijk dan de Mindfulness waaier van Gijs Jansen. 

 

Het boek ACT in balans van auteurs Denise Matthijssen en Els de Rooij is geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer balans, energie en hulp bij het maken van keuzes. 

Mindfullness met ACT

Waarden en doelen

De meeste mensen hebben bepaalde waarden en doelen in het leven die ze willen bereiken. ACT helpt individuen om hun eigen waarden te definiëren en deze te koppelen aan hun dagelijkse activiteiten. De therapie doet dit door het ontwikkelen van flexibiliteit in denken, voelen en handelen.

 

Gebruik Denk wat je wilt, doe wat je droomt van Gijs Jansen als (werk) instapboek. Het boek is geschikt voor iedereen die op een ervaringsgerichte manier bekend wil raken met ACT.

waarden en doelen met ACT
ACT mind & body

Lichamelijke en psychische problemen kunnen een enorme impact hebben op het welzijn en de kwaliteit van leven van een persoon. Chronische pijn, ziekte of letsel kunnen leiden tot lichamelijk lijden en emotionele stress. Daarnaast kunnen angst, depressie of een verslaving gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. In plaats van te proberen de problemen volledig te elimineren, richt ACT zich op het vergroten van de acceptatie. 

 

De boeken Leven met je Lijf en Omarm je lijf, gaan over het accepteren van je lijf, met behulp Acceptance and Commitment Therapy.

 

Gijs Jansen schreef onlangs het boek Vrede met je verslaving. Dit boek leert je om te handelen vanuit het verlangen van je hart, dat rust wil, vrede, liefde en erkenning 

ACT leven met je lijf
ACT en creativiteit

In ACT wordt creatieve expressie vaak aangemoedigd als een middel om emotionele en psychologische pijn te verminderen. Creativiteit kan ook helpen bij het vinden van persoonlijke betekenis en het bereiken van doelen. Door het accepteren van ongemakkelijke emoties en gedachten, en het zich richten op persoonlijke waarden, kan men meer vrijheid en inspiratie vinden voor creatieve expressie.

 

Bekijk hier het nieuwe boek van auteur Sissel Langeveld over Act & Creativiteit. 

 

ACT en creativiteit

Modern onderzoek en oude oosterse wijsheden

Hoewel ACT is ontwikkeld als een formeel behandelprogramma, zijn de technieken geïnspireerd door diverse psychologische en filosofische tradities, waaronder Oosterse wijsheden. Beide benaderingen richten zich op het verhogen van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van welzijn en veerkracht in het dagelijks leven.

 

Wil je zelf aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Dan zijn deze ACT boeken een absolute aanraden: Vrij zijn kun je lerenUit liefde voor jezelf, Omarm jezelfLeef! en Laat los

Oosters sfeerbeeld

ACT voor het gezin

ACT kan ook op een laagdrempelige manier gebruikt worden bij kinderen en pubers om hen te helpen omgaan met moeilijke emoties en situaties. 

 

Het boek Verboden voor ouders van Gijs Jansen is een basisboek voor iedere puber die worstelt met de normaalste zaken van de wereld, zoals je identiteit, ingewikkelde gedachten en gevoelens.

 

Met behulp van het praktische werkboek ACT your way leren jongeren inzicht te krijgen in wat ze echt belangrijk vinden door in te zoomen op positieve ervaringen. 

 

Binnenkort verschijnt ook het boek: ACT voor kinderen. Een gids voor mensen die werken met kinderen. 

Theraie beer voor kinderen
Dit vind je misschien ook interessant