Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!

De beste ACT boeken

beste act boeken

 

Wat is ACT nou precies? 

Misschien ben je al bekend met ACT en heb je geen uitleg nodig over wat het is. Maar voor iedereen voor wie dit begrip nieuw is, leggen we het graag even kort voor je uit!

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het is een vorm van therapie die gericht is op het verminderen van stress en het verbeteren van je mentale welzijn. Het hele idee achter ACT is om mensen te helpen zich te concentreren op wat ze écht belangrijk vinden in het leven, terwijl ze tegelijkertijd leren om flexibeler om te gaan met lastige gedachten, gevoelens en situaties.

 

Er zijn therapeuten die gecertificeerd zijn in ACT, en zij maken gebruik van verschillende technieken om je te helpen psychologisch flexibeler te worden. Het idee is dat als je deze vaardigheden traint, je beter in staat zult zijn om met problemen om te gaan en je dagelijks leven soepeler te laten verlopen.

 

Als je meer wilt weten over ACT, bieden wij een uitgebreide collectie boeken en handige gidsen gebaseerd op deze methode. Ze zijn geschreven door experts in het vak, zoals psychologen, therapeuten en trainers. Onze bestsellers How to ACT en ACT in groepen zijn speciaal ontworpen voor professionals die met ACT werken. En onlangs zijn er ook nieuwe boeken verschenen, zoals Act & Creativiteit en Het ACT basisboek. Dus, als je geïnteresseerd bent, kun je hier zeker meer over ontdekken!

ACT boeken voor therapeuten

Mindfulness-technieken

Ken je dat stemmetje in je hoofd? Dat stemmetje dat altijd zegt: "Misschien had je het wel beter kunnen doen, er zitten vast foutjes in waar je niet op gelet hebt." Dat is dat vervelende, kritische stemmetje dat constant je werk en je persoonlijke leven in twijfel trekt.

 

ACT moedigt ons aan om die negatieve gevoelens en gedachten te omarmen, in plaats van ertegen te vechten. Het draait allemaal om het gebruik van mindfulness-technieken die ons helpen om in contact te komen met wat er binnenin ons gebeurt, zonder onszelf te bekritiseren. Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt, zonder dat je jezelf daarvoor op de vingers hoeft te tikken. Het gekke is dat dit ons vaak een gevoel van innerlijke rust en kalmte geeft, zelfs als er negatieve gedachten en emoties opspelen. Wees vriendelijk tegen jezelf! 

 

Bekijk de Mindfulness waaier

Mindfullness met ACT

Waarden en doelen

Bijna iedereen heeft dingen waar ze echt om geven en doelen die ze willen bereiken in het leven. Gelukkig kan ACT je hierbij goed helpen! ACT zorgt ervoor dat je je eigen waarden helder krijgt en ze verbindt met wat je dagelijks doet.

 

Hierdoor ontwikkel je wat meer flexibiliteit in hoe je denkt, hoe je je voelt en wat je doet. Net zoals je een echte spier kunt trainen, kun je dus ook je hersenen dagelijks trainen. 

 

Bestel Denk wat je wilt, doe wat je droomt

waarden en doelen met ACT
ACT mind & body

Wanneer je last hebt van lichamelijke of geestelijke problemen, kan dat een enorme impact hebben op je algemene levenskwaliteit. Denk maar aan chronische pijn, ziekte of blessures; die kunnen behoorlijk wat lichamelijk ongemak en emotionele stress veroorzaken.

 

En dan heb je nog angsten, depressies of verslavingen die je dagelijks functioneren kunnen verstoren. Het is niet altijd mogelijk om die problemen volledig weg te werken. ACT richt zich op iets anders: het vergroten van de acceptatie. En eerlijk is eerlijk, dat is niet gemakkelijk!

 

Nieuwsgierig? Bekijk dan de boeken van Liselotte Delwel

ACT leven met je lijf
ACT en creativiteit

In ACT moedigen ze vaak creatieve expressie aan als een manier om emotionele en psychologische pijn te verzachten. Dat is leuk, want creativiteit kan je ook helpen om persoonlijke betekenis te ontdekken en je doelen te bereiken.

 

Het draait om het omarmen van die soms ongemakkelijke gevoelens en gedachten, en je aandacht richten op wat voor jou echt belangrijk is. En als je dat doet, kom je misschien wel op een plek van meer vrijheid en inspiratie voor creatieve uitingen.

 

Bekijk het nieuwe boek van auteur Sissel Langeveld over Act & Creativiteit via de knop hieronder.

 

Klik op de knop!

 

ACT en creativiteit

Modern onderzoek en oude oosterse wijsheden

ACT begon als een behoorlijk formeel behandelprogramma, maar eigenlijk zijn de technieken die ze gebruiken een mix van allerlei psychologische en filosofische invloeden. Ze halen inspiratie uit allerlei tradities, ook wat Oosterse wijsheid betreft. En wat deze benaderingen allemaal gemeen hebben, is dat ze focussen op het vergroten van je mentale veerkracht en welzijn in het dagelijkse leven. 

 

ACT aanraders!

 

 

Oosters sfeerbeeld

ACT voor het gezin

ACT kan ook op een laagdrempelige manier gebruikt worden bij kinderen en pubers om hen te helpen omgaan met moeilijke emoties en situaties. 

 

Het boek Verboden voor ouders van Gijs Jansen is een basisboek voor iedere puber die worstelt met de normaalste zaken van de wereld, zoals je identiteit, ingewikkelde gedachten en gevoelens.

 

Hét boek voor pubers 

 

 

 

Nog meer lezen? Met behulp van het praktische werkboek ACT your way leren jongeren inzicht te krijgen in wat ze echt belangrijk vinden door in te zoomen op positieve ervaringen. Voor professionals die werken met jonge kinderen heb je de bestseller ACT voor kinderen.

Theraie beer voor kinderen

ACT richt zich op zes kernprocessen: nog even op een rij

Acceptatie: dit gaat over het simpelweg omarmen van lastige gevoelens en gedachten als iets wat normaal is in het leven van ons allemaal. In plaats van ze te bestrijden, proberen we ze te accepteren als deel van ons menselijk bestaan.

 

Mindfulness: dit betekent gewoon bewust zijn van wat er op dit moment gebeurt zonder te oordelen. Het draait allemaal om in het hier en nu zijn, zonder jezelf te veroordelen voor wat er gebeurt.

 

Waarden: hierbij gaat het om het ontdekken van wat voor jou persoonlijk belangrijk is en welke doelen je wilt nastreven om een vervullend leven te leiden. Het is als je kompas voor de richting die je wilt inslaan.

 

Defusie: koppel je los van negatieve gedachten en de invloed die je gedachten hebben op je gedrag. Je leert als het ware een beetje afstand te nemen van die vervelende gedachten, zodat ze je niet zo sterk beïnvloeden.

 

Commitment: dit betekent simpelweg actie ondernemen om je waarden na te streven, zelfs als er uitdagingen op je pad komen. Het gaat om vastberadenheid en doorzettingsvermogen! 

 

Zelf als context: hier draait het om het begrijpen en vergroten van je inzicht in jezelf, zodat je beter in staat bent om moeilijke situaties te overwinnen. 

Dit vind je misschien ook interessant