• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Nooit meer met je mond vol tanden...

Zomaar een maandagochtend op kantoor.
A:        "Als je op tijd klaar wilt zijn met die dossiers, zou ik toch echt wat minder tijd verspillen met je  smartphone."
… B staat even met haar mond vol tanden.
B:        "Verspillen???? Hoe kom je erbij?"
A:        "Nou, dat is niet zo moeilijk om te zien, je zit voortdurend met dat ding in je handen."
B:        "Ik kijk er af en toe op. Nou en?"
A:        "Nou en, nou en, straks is je werk niet klaar, en dan zit ik met de gebakken peren. Want de planning is er afhankelijk van. Dus niks nou en. Doe je werk en ga daarna spelen in je eigen tijd."
B:        "Dus jij zegt dat ik zit te spelen met dat ding. Nogmaals, hoe kom je erbij?"
A:        "Dat zie ik toch."
B:        "Wat je ziet, is mijn lijstje dossiernummers dat in een mail staat. Vandaar, miss Bemoeial."

Ongetwijfeld een herkenbare situatie. We hebben allemaal wel eens dat iemand een opmerking plaatst waar je een akelig en ongemakkelijk gevoel van krijgt. Je staat met je mond vol tanden en weet even niet wat je moet zeggen. Vervolgens neemt de automatische piloot het van je over en schiet je in de verdediging. En dat loopt negen van de tien keer verkeerd af. De toon is gezet, de sfeer verziekt. Hoe reageer je nu wel op een goede manier op zo’n bedekte verbale aanval?

Er is de laatste jaren nogal wat veranderd in onze manier van communiceren. Door 'vernieuwende' programma’s op TV. Hoe choquerender, hoe beter lijkt het wel. Alles voor de hoogste kijkcijfers.
Ook de anonimiteit op internet draagt bij tot directer en grover taalgebruik. Ieder kan op Facebook en Twitter roepen wat hij wil. Onder het mom van opkomen voor jezelf wordt assertiviteit regelmatig verward met agressiviteit. En zo vliegen insinuerende opmerkingen ons om de oren en heeft onaangenaam taalgebruik invloed op ons dagelijks leven. Vaak zonder dat we het doorhebben, worden onze grenzen verbaal met voeten getreden. Het lijkt normaal, dit mondige gedrag. Iedereen doet het, dus zal dat wel zo horen. Toch schuurt en wringt het regelmatig.

Trainer/coach Hennie de Kler schreef daarom Verbaal judo. Dit boek gaat over vormen van verhulde verbale agressie en hoe je daar het best op kunt reageren. Hennie de Kler: 'Zodra je het gevoel hebt dat er iets schort in de communicatie, maar je kunt er je vinger niet op leggen, heb je vermoedelijk te maken met zo’n bedekte vorm van agressie, vaak verpakt in een schijnbaar onschuldige uiting. Je voelt je dan na zo’n gesprek niet prettig. 's Avonds laat in bed heb je eindelijk het juiste antwoord paraat en voel je je alsnog een sukkel omdat je op het moment suprême met je mond vol tanden stond of steeds verder in de verdediging schoot waardoor jouw punt nagenoeg uit beeld raakte. Verbaal judo geeft je de juiste stukjes gereedschap om een volgende keer wel een adequate reactie te hebben op die verkapte aanval zodat je die op een elegante wijze op kunt vangen en neutraliseren.'

Na het lezen van dit boek zou het voorbeeld met de smartphone op het werk er misschien zo hebben uitgezien:
A:        "Als je op tijd klaar wilt zijn met die dossiers, zou ik toch echt wat minder tijd verspillen met je smartphone."
            B signaleert onraad, steekt in op de aanname, vermijdt te happen op de suggesties.
B:        "Ben je bang dat het niet op tijd af is?"
A:        "Ja, want dan kan ik niet door met de planning."
B:        "Begrijp ik. Ik heb mijn lijstje met dossiernummers in mijn telefoon gezet. Hoef ik niet steeds te wisselen met de systemen."
A;        "Oh, dat verandert de zaak. Hoelang nog?"
B:        "Over 20 minuten ben ik denk wel klaar."

Verbaal judo leert je onderscheid maken tussen werkelijke aanvallen, al dan niet bedekt, of een vermeende. Want in de praktijk kan het ook onze eigen geïrriteerde reactie zijn, die de zaak verergert, of een wijze van communiceren die niet bij je eigen voorkeurstijl past. In dit boek worden zeven types verbale aanvallen uitgebreid beschreven. Een van de meest voorkomende verborgen aanvallen in ons dagelijks taalgebruik is gebaseerd op de als-dan redenering. Als A dan B. Als je  (A) werkelijk van me hield, (dan) zou je (B) me dit niet aandoen. Andere typen aanvallen beginnen bijvoorbeeld met: Iedereen begrijpt dat …, Waarom doe je nu nooit … of: Iemand die dat doet … Met de oefenvoorbeelden na elk hoofdstuk leer je die zeven verbale aanvallen herkennen en pareren waardoor je nooit meer met je mond vol tanden staat.

Verbaal judo
Hennie de Kler
112 blz.
 € 19,95
ISBN 978 90 5871 660 6

Door: Berty Schaap
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij