• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Wat voor effect heb jij?

Interview met Marcolien Huybers - senior trainer, coach en auteur van Hoe boek voor de trainer:

Zolang als ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met het leren van mensen. En daarmee met het observeren van wat er met mensen en in groepen gebeurt. Hoe komen mensen in beweging, wat doet een opleider of trainer?

"Peter zit in mijn training Basisvaardigheden voor trainers. Een aimabele man, van midden vijftig, die als leidinggevende carrière heeft gemaakt. Hij heeft verschillende hoge managementposities bekleed in grote organisaties. Zijn sporen als leidinggevende heeft hij verdiend, daar is hij klaar mee. Hij wil iets anders, wil de laatste tien jaar van zijn werkzame leven met andere dingen bezig zijn. Vrienden zeggen: ‘Waarom word je geen trainer, dat lijkt ons echt iets voor jou. Dan kun je alles wat je hebt geleerd aan anderen overdragen, maar dan op een andere manier.’ Dus zoekt Peter contact met een klein  trainingsbureau en biedt zich aan als trainer. Het bureau is heel geïnteresseerd in hem, een commerciële man met veel inhoudelijke kennis. Peter maakt makkelijk contact, heeft een vlotte babbel, is gewend om voor groepen te staan en brengt veel praktijkervaring mee. Er wordt afgesproken dat ze met hem in zee willen gaan. Maar eerst moet hij de basis van het trainersvak nog wat meer onder de knie krijgen. En zo komt hij bij mij in de
training.

Hij stapt met veel enthousiasme in de zesdaagse. Maar naarmate de training vordert, komen zijn ongemak en mijn twijfels. Ja, hij heeft een goed verhaal, staat makkelijk voor de groep, kan mensen motiveren en toch ...

Na de training belt hij me en zegt: ‘Ik wil met je praten. Wat denk je,is het wat voor mij, het trainersvak?’ En ik denk: Hij heeft zoveel in huis. Wat mist hij? Hij is goed in contact leggen, in structuur aanbrengen en in leidinggeven. Dus vraag ik hem: ‘Waarom was jij zo’n goede manager? Wat deed jij met je mensen?’ ’Dat weet ik niet, zegt hij, het gebeurde gewoon.’ ‘Heb jij in de gaten welke invloed je op mensen hebt, behalve dat ze een goed resultaat behalen?’‘Daar heb ik nooit zo over nagedacht. Dat houdt me eigenlijk niet bezig’, zegt Peter.
Marcolien-Huybers.jpg
Hoe komen mensen in beweging, wat doet een opleider of trainer (leidinggevende)? Wat is het effect, zouden er andere vormen zijn om mensen te laten leren en wat leer ik hier zelf van? Zou ik daarom trainer zijn geworden en geen manager?

Ik heb niets meer gehoord van Peter, bij dat trainingsbureau werkt hij in ieder geval niet."

Verder lezen? Lees het Hoe boek voor de trainer

 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij