• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Zoeken naar de magie

Schouten & Nelissen, het opleidingsbureau waar Thema deel van uitmaakt, sponsort Team Brunel, de Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race, een van de zwaarste zeilwedstrijden ter wereld. Schouten & Nelissen sponsort met geld. Natuurlijk. Maar belangrijker nog: met Anje-Marijcke van Boxtel die het team en de schipper coacht.

Anje-Marijcke blogt regelmatig over haar ervaringen met deze topsporters die onder de meest extreme omstandigheden hun droom verwezenlijken: de Volvo Ocean Race varen. En hopelijk winnen!

“Opluchting overheerst als ik Team Brunel in het Chinese Sanya ophaal met de RIB. Ze zijn ongelooflijk moe, maar vooral heel blij dat ze er eindelijk zijn. Eenmaal aan wal dringt het besef pas goed door: ‘Shit, we zijn vijfde geworden.’ De teleurstelling is op hun gezichten te lezen, maar hun veerkracht is bewonderenswaardig. Ze kijken vooruit en willen maar één ding: verbeteren.

We lachen, genieten van het weerzien na hun lange, zware tocht met dagen windstilte, nachten zonder slaap, beslissingen die niet uitpakten als gehoopt en
de dreiging van gerantsoeneerd eten.

Tot het laatste moment hebben ze keihard gewerkt om Team Mapfre in te halen, wat op 400 meter na niet is gelukt. Maar naast die diepe teleurstelling zie ik een tweede emotie: een enorme gretigheid om erachter te komen wat er mis ging, waarom is het niet gelukt?

Die gretigheid hoor ik terug in alle individuele gesprekken. Ging het eerder vooral over hoe het voor iemand was, nu overheerst het enorme zoeken naar hoe kunnen we onszelf verbeteren. Waarom lukte het niet!? Van negatieve emoties, vingerwijzen of verwijten naar elkaar is geen sprake. Evenmin van boosheid op zichzelf. Daar ben ik blij om, want boos zijn op elkaar is killing voor elk team en boos zijn op jezelf breekt je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Veerkracht
Ik bewonder hun veerkracht, hun vermogen om dit verlies te zien als een kortetermijn-tegenslag op weg naar het grote doel. Net zoals ze de overwinning in Abu Dhabi zagen als een kortetermijnoverwinning naar hun ambitie. Met nog zes legs te gaan betekent dit zeker niet dat de race verloren is. Winnen gaat nu eenmaal meter voor meter, omgaan met verlies en tegenslag hoort daarbij. Het zijn allemaal stappen op weg naar die droom. Dat besef zwengelt als een vliegwiel positieve emoties aan. Het vergroot hun veerkracht, maakt dat ze positief en met vertrouwen naar de toekomst kijken en blijven leren.

Die veerkracht heb je nodig, want als je niet kunt omgaan met verlies zul je nooit winnen. Omdat je je dan laat leiden door angst. Dan ga je op veilig spelen, ga je reageren in plaats van acteren, en groei je niet meer. Deze topatleten gaan voor hun droom.

De ‘magic’ erin brengen
Deze tegenslag is ook een keerpunt. Als je goed vaart en goede resultaten behaalt, kun je het als team doen met de opgebouwde routines én alle verschillen. Tot nu toe heeft iedereen zijn eigen succesaanpak, passend binnen het playbook. De één stuurt of trimt zus, de ander zo. Ieder volgens zijn eigen patronen, wijsheden, waarheden, routines. Het team acht elkaar daarin. Zolang daarmee alles goed gaat, is dat helemaal oké. Maar nu is het niet goed genoeg gegaan. Nu is het moment gekomen voor de volgende stap in het creëren van een high performance team. Nu is het voor de crew zaak om de individuele controle, de eigen waarheden los te laten en zich weer kwetsbaar op te stellen. Om zich echt open te stellen voor de ander en samen tot iets nieuws te komen. Om van één plus één drie te maken, de ‘magic’ erin te brengen en een nieuwe situatie te creëren. Voor zo’n stap is urgentie nodig, en die is er nu. Dat is waar het de komende crewmeetings vooral over zal gaan. Hoe brengen we als professionals samen de magie erin? Hoe gaan we verbreden? Ik kijk er nu al naar uit”.

Succesvolle teams:
  • Het team is gefocust op het resultaat, de collectieve droom.
  • Het teambelang gaat vóór individuele belangen.
  • Het team voelt en neemt verantwoordelijkheid, en roept elkaar zonodig ter verantwoording.
  • Het team is committed. De prioriteiten zijn glashelder en het leert van fouten.
  • Het team is niet bang van conflicten. Iedereen durft zijn mening te geven en respecteert elkaars mening.
  • Teamleden vertrouwen elkaar.
  • De leider is optimistisch over het resultaat en heeft hoge verwachtingen van zijn team.

Door: Anje-Marijcke van Boxtel
Dit artikel werd gepubliceerd in Thema Magazine 18. Lees het magazine hier online.

Meer lezen over Team Brunel en de Volvo Ocean Race?
Kijk op Schoutenoceanrace.com
of koop: Improving Teams Volvo Oven Race Edition
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij