• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Schrijf je boek

Zo’n half jaar geleden bekeek ik in de trein mijn bucketlist-app en werd ik herinnerd aan één van mijn wensen: een boek schrijven. Mijn fantasie nam meteen de vrije loop en al mijn boekideeën schoten weer voorbij.

Van roman tot managementboek. Naarmate ik weer terugkeerde naar de werkelijkheid besefte ik hoe bizar het eigenlijk is dat ik deze wens ooit had ingevuld. Het enige wat ik namelijk schrijf zijn e-mails. Sinds WhatsApp en Facebook schrijf ik zelfs geen (verjaardag)kaartjes meer. Dat moet voor meer mensen gelden, dacht ik, en ik ging op onderzoek uit.

Anderhalf miljoen Nederlanders willen graag een boek schrijven

Als je op internet rondneust, ontdek je inderdaad al vrij snel dat veel mensen graag een boek willen schrijven. Ondanks verschillende berichten over het exacte aantal komt iedere keer terug dat het om een grote groep ‘ wannabe-schrijvers’ gaat. HetTrouw Schrijfonderzoek uit 2007 heeft het zelfs over anderhalf miljoen ‘aanstaande auteurs’.

Een van de opvallendste conclusies uit het onderzoek van Trouw (waar ik me volledig in herkende) is dat er meer mensen zijn die fantaseren over schrijven dan mensen die het ook daadwerkelijk doen. Een grote groep mensen schrijft nog niet, maar is het wel van plan. Het is er alleen nog niet van gekomen. Een onderzoek van self-publishingplatform Pumbo geeft aan dat mensen zich laten tegenhouden door een gebrek aan tijd, weinig vertrouwen in eigen kunnen en geloven dat zij niet creatief genoeg zijn.

Kan ik hier misschien iets voor verzinnen?, vroeg ik me af..

Uitgeverij

Tijdens mijn zoektocht ben ik gaan werken voor uitgeverij Thema waar ik (toekomstige) schrijvers werf en begeleid in de ontwikkeling en promotie van hun boek. Ik ontmoet hierdoor veel van deze aspirant-schrijvers. Met name zzp’ers, ondernemers en professionals die een zelfgeschreven boek zien als een belangrijk middel om zichzelf te profileren als expert binnen hun vakgebied. Vaak is het nog slechts een idee waarvoor we benaderd worden en vindt de 'schrijver in spe' het lastig om dat idee daadwerkelijk op papier te krijgen. Hij heeft geen idee waar te beginnen, blijft hangen in onderzoek en/of stelt het uit.

Maar hoe fantastisch een idee ook is, zonder een achterflaptekst, inhoudsopgave en enkele hoofdstukken (tekst dus) is het boekidee lastig te beoordelen voor een uitgeverij. En al ziet een uitgeverij direct kansen - om een boek uit te geven moet het toch eerst geschreven worden. Voor mezelf als ‘wannabe-auteur’ dus ook goed om te weten.

If you wish to be a writer, write

Schrijven dus is het advies. Dat lees je overigens ook in boeken over schrijven. Volgens De Schrijfbijbel is het allerbelangrijkste ingrediënt voor succesvol schrijverschap de behoefte aan het schrijven zelf. En in Bestseller wordt gerefereerd aan een schrijfcursus voor beginnende auteurs waar het volgende advies wordt meegegeven: ‘Begin er niet aan als je niet echt van schrijven en het proces van schrijven houdt.’

En zoals het met het ontstaan van ideeën gaat, viel ‘ineens’ het kwartje en bedacht ik Schrijf je boek. Met Schrijf je boek heb ik het basisboek gemaakt voor elke (toekomstige) auteur, het startpunt voor het schrijven van een eigen boek. Het helpt je niet om een betere schrijver te worden of een uitgever te vinden, maar inspireert en motiveert om datgene te doen wat écht essentieel is als je de wens hebt om een boek te schrijven: gewoon beginnen! Zoals Epictetus het perfect verwoordde: ‘If you wish to be a writer, write.’ Schrijf je boek is de perfecte stimulans hiervoor en is daarmee ook het ideale cadeau voor de wannabe-schrijver in je omgeving.

* Inclusief allerlei citaten en wijsheden met een motiverend karakter

‘Ik heb tot nog toe achttien keer een boek geschreven, maar ik heb veel vaker géén boek geschreven. Het is een rotgevoel om als je een schrijver bent, te beseffen dat je volop bezig bent geen boek te schrijven.’ - Herman Brusselmans

Door: Hans Koenen
Deze blog werd eerder gepubliceerd op Managementboek.nl 
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij