• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Enneagram & NLP: twee krachtige en effectieve instrumenten

Persoonlijke ontwikkeling. Tal van mensen zijn er mee in de weer. Ze lezen er boeken over, schrijven hele werkschriften vol, doen een workshop of volgen een training.

Daarbij ontdekken ze allerlei aspecten over zichzelf die bepalend zijn voor wie ze zijn en de keuzes die ze maken. Onder het motto ‘als het werkt, is het goed’ lees je in dit artikel meer over twee populaire alternatieve methodes om jezelf te ontwikkelen: het enneagram en NLP.

Het enneagram
Rita van der Weck-Capitein is deskundige op het gebied van enneagram. Zij zet het enneagram in bij managementtrainingen, coaching en teambuilding. Rita schreef een aantal boeken over het enneagram. Voor Thema maakte zij Het enneagramspel en de waaier Het enneagram aan het werk.

RvdW: ‘De kracht van het enneagram ligt in het groeiende zelfinzicht en inzicht in anderen. Het resultaat is dat we beter gebruik kunnen maken van onze kwaliteiten en talenten. Bovendien kunnen we dankzij het enneagram effectiever en succesvoller met anderen omgaan door in te spelen op hun type.

De lijnen van het enneagram verbinden de typen met elkaar en laten ontwikkelingswegen zien om los te komen van ingesleten patronen. Als je er voor jezelf eenmaal achter bent met welk type je de meeste overeenkomsten hebt, kun je kijken welke groeimogelijkheden het meest opleveren en het beste bij je passen.’

Effectiever denken en communiceren met NLP
Een andere methode die al tientallen jaren onverminderd populair is, is NLP (neurolinguïstisch programmeren). Net als bij de enneagrammethode krijgen beoefenaars van NLP meer inzicht in zichzelf en meer inzicht in anderen, en maken ze beter gebruik van hun kwaliteiten. De werkwijze is overigens heel anders dan bij het enneagram: NLP richt zich vooral op effectiever denken en communiceren.

Achtergrond NLP
De bedenkers van NLP, John Grinder en Richard Bandler, hebben goed gekeken naar bekende, succesvolle personen en hun vaardigheden. Ze brachten de vermogens en competenties van deze mensen, ‘experts’ genoemd, in kaart. Of in NLP-taal: ze ‘modelleerden’ de gunstige competenties van deze mensen. De basisveronderstelling van NLP is nu dat deze vaardigheden overdraagbaar zijn op anderen, zonder dat je zelf die lange en moeilijke weg hoeft af te leggen die de ‘experts’ hebben doorlopen.

 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij